Dr Wan Azizah Nafi Perjumpaan Dengan Duta Eropah Ancam Kedaulatan Negara

Presiden PH, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, perjumpaan itu tidak menjatuhkan maruah negara seperti skandal 1MDB yang terpalit di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd Razak.

Katanya, skandal 1MDB mencalarkan maruah Malaysia di mata dunia sehingga menyebabkan banyak pihak menyalahkan negara ini dan kepimpinan sedia ada.

“Mengancam maruah Malaysia adalah apa yang berlaku kepada 1MDB, di mana semua pergi ke mahkamah dan menyalahkan negara kita dan kepimpinan negara,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

Kenyataan Dr Wan Azizah itu sebagai mengulas pandangan Anifah yang mendakwa pertemuan tersebut sebagai amalan politik terdesak dan sempit kerana mengundang campur tangan dan tekanan kuasa asing terhadap amalan demokrasi yang dilaksanakan di negara ini.

Tambah Anifah, pertemuan itu menjejaskan usaha kerajaan untuk mempertahankan kedaulatan dan imej negara, terutama ketika EU bertindak menghentikan import minyak sawit Malaysia.

Menurut Anifah lagi, politik sempit kepimpinan PH itu merumitkan strategi dan dasar kerajaan membela rakyat Malaysia.

“Kita difahamkan bukanlah menjadi hasrat duta besar EU mendengar tuduhan negatif Pakatan Harapan terhadap kerajaan, namun tindakan PH yang berusaha melibatkan kuasa asing adalah satu tindakan amat tidak patriotik dan meremehkan maruah negara, bangsa kita,” kata Anifah dalam satu kenyataan semalam.

Khamis lalu, pemimpin pembangkang diketuai Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad mengadakan pertemuan dengan 16 duta EU di kediaman ketua delegasi EU ke Malaysia, Maria Castillo Fernandez.