Anwar Ibrahim Percaya Dr Mahathir Telah Berubah, Komited Terhadap Agenda Reformasi

Pemimpin de Facto PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin bahawa bekas ketuanya, Tun Dr Mahathir Mohamed telah berubah dan komited terhadap agenda reformasi yang diperjuangkan oleh pakatan pembangkang selama ini.

Anwar berkata keputusannya mengisytiharkan sokongan kepada Pengerusi Pakatan Harapan itu dibuat setelah melihat kesungguhan Dr Mahathir bersama gabungan pembangkang untuk menjayakan pelbagai usaha menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara lebih baik.

Katanya, kesungguhan Dr Mahathir itu dibuktikan melalui kesanggupannya berhadapan segala tohmahan dan serangan daripada kepimpinan kerajaan dan penyokong Umno-Barisan Nasional (BN) kerana menyatakan sokongan terhadap agenda reformasi.

“Beliau sudah berubah dan komited terhadap agenda reformasi.

“Kerajaan juga sudah cukup memfitnahnya,” kata Anwar kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di Jalan Duta, hari ini.

Tambahnya, tiada sebab untuk penyokong PH tidak bersama-sama Dr Mahathir untuk menumbangkan Umno-BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14), memandangkan beliau sendiri telah memaafkan bekas pemimpin Umno itu.

Ditanya tentang kritikan pelbagai pihak yang membandingkan bekas Presiden Zimbabwe, Robert Mugabe yang digulingkan tahun lalu dengan Dr Mahathir, Anwar berkata perbandingan itu tidak adil dan tepat.

Kata Anwar, Dr Mahathir tidak digulingkan oleh rakyat seperti Mugabe, sebaliknya meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.