Mahkamah Putuskan Persempadan Semula Tidak Boleh Dipinda Dengan Semakan Kehakiman

Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan, cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melaksanakan urusan persempadanan semula kawasan pilihan raya Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Dun) tidak boleh dipinda dengan semakan kehakiman.

Ketua Hakim Negara, Tun Md Raus Sharif, yang mempengerusikan panel tiga hakim, berkata tindakan SPR berhubung urusan persempadanan semula itu tindakan yang tidak mengikat mana-mana pihak dan oleh itu tidak boleh dipinda dengan semakan kehakiman.

Beliau menyatakan demikian dalam keputusan menolak dua permohonan dikemukakan dua ahli Parlimen DAP dari Perak dan tujuh pengundi dari Melaka bagi mendapatkan kebenaran Mahkamah Persekutuan merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang tidak menyebelahi mereka berhubung semakan semula kehakiman.

“Kami berpendapat SPR mematuhi dan berpegang tepuh pada prinsip termaktub dalam Jadual Ke-13 Perlembagaan Persekutuan,” kata Raus yang bersidang bersama-sama hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Azahar Mohamed dan Tan Sri Aziah Ali.

Beliau berkata Perlembagaan Persekutuan mewajibkan SPR mengemukakan satu laporan kepada Perdana Menteri seperti disyaratkan mengikut Seksyen 8 Jadual Ke-13 Perlembagaan Persekutuan.

Raus berkata kesudahannya, terserahlah kepada Dewan Rakyat sama ada meluluskan laporan dikemukakan SPR itu.

“Perlembagaan Persekutuan memberi amanah kepada Dewan Rakyat, yang merupakan badan sewajarnya, membuat keputusan tentang persempadanan kawasan pilihan raya,” katanya.

Beliau berkata, menjadi tugas mahkamah untuk menjunjung tinggi dan mematuhi peruntukan temaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kata Raus, sekiranya SPR memenuhi semua peraturan dan prinsip ditetapkan, mahkamah tidak boleh menceroboh hal berkaitan urusan persempadanan kawasan pilihan raya, jika tidak, ia (mahkamah) akan dilihat menceroboh fungsi badan lain yang diberi mandat oleh Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata pemohon tidak boleh diberi kebenaran merayu kerana persoalan undang-undang dicadangkan, tidak memenuhi peruntukan mengikut Seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Kes pertama melibatkan tujuh pengundi dari Melaka, yang tidak dapat memulakan semakan kehakiman bagi mencabar cadangan persempadanan semula kawasan Parlimen dan DUN oleh SPR selepas Mahkamah Rayuan mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi, memberi kebenaran kepada mereka memulakan semakan kehakiman.

Tujuh pengundi dari kawasan Parlimen Kota Melaka dan Bukit Katil itu memfailkan permohonan bagi memulakan semakan kehakiman bagi mencabar cadangan SPR melaksanakan urusan itu yang mereka dakwa melanggar perlembagaan.

Mereka ialah Chan Tsu Chong, Neo Lih Xin, Azura Talib, Lim Kah Seng, Norhizam Hassan Baktee, Amir Khairudin dan Amran Atan.

Satu lagi kes melibatkan dua Anggota Parlimen DAP iaitu Anggota Parlimen Ipoh Barat M. Kulasegaran dan Anggota Parlimen Ipoh Timur, Thomas Su Keong Siong, yang dinafikan kebenaran oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan untuk memulakan semakan kehakiman bagi mencabar cadangan SPR melaksanakan urusan persempadanan semula kawasan pilihan raya mereka.

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, Chan berkata dengan keputusan Mahkamah Persekutuan itu, mahkamah tidak berkuasa mendengar kes melibatkan urusan persempadanan semula kawasan pilihan raya oleh SPR dan Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada Parlimen untuk memutuskan sama ada cadangan SPR untuk melaksanakan urusan itu adalah mengikut perlembagaan. – BERNAMA