Dr Mahathir Layak Digelar Sebagai Bapa Berita Palsu, Kata Timbalan Menteri KDN

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed menyifatkan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamed layak sebagai Bapa Berita Palsu apabila berterusan menyalahkan kerajaan dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) berhubung isu pendaftaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Nur Jazlan berkata Dr Mahathir seharusnya sedar bahawa pendaftaran parti pimpinannya itu gagal dilaksakan akibat tindakan lebih ahli PPBM sendirinya yang membuat aduan kepada JPPM kerana tidak berpuas hati dengan pemimpin dan parti tersebut.

Katanya, bekas pemimpin Umno itu perlu mengingati kembali tindakan beliau semasa menjadi Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri sehingga menyebabkan Umno diharamkan pada 1988.

“Beliau yang sebenarnya bertanggungjawab menyebabkan Umno sendiri pernah dinyahdaftarkan dan terpaksa dibubarkan pada ketika itu kerana melanggar perlembagaan parti dan Akta Pertubuhan ditetapkan.

“(Apabila PBBM gagal didaftarkan) beliau menyalahkan pihak kerajaan dan RoS (JPPM) pula. Banyak fake news (berita palsu) dikatakan oleh Tun (Mahathir) sendiri kata RoS konon bersikap bias (berat sebelah) dan sebagainya.

“Beliau sebenarnya lupa apa dilakukannya sendiri kira-kira 30 tahun lalu,” kata Nur Jazlan ketika ditemui program Jualan Sentuhan Rakyat Parlimen Pulai di Johor Bahru, Johor, hari ini.

Tambah Nur Jazlan, JPPM tidak berpihak kepada mana-mana parti politik, malah sehingga kini tidak pernah melucutkan pendaftaran parti pembangkang lain termasuk komponen Pakatan Harapan.

Pada 9 Mac lalu, JPPM telah memberikan tempoh 30 hari bagi PPBM menjawab Notis Seksyen 14 (2) Akta Pertubuhan 1966 yang dikemukakan kepada parti itu atau pendaftarannya terpaksa dibubarkan.

Kegagalan pendaftaran PPBM itu dikatakan antara penyebabkan JPPM sehingga kini tidak membenarkan pendaftaran Pakatan Harapan diluluskan.