Dr Maszlee Malik Umum Sertai PPBM Setelah Mendapat Hidayah Illahi

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIAM), Dr Maszlee Malik, hari ini, mengumumkan penyertaannya ke dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14) selepas mendapat hidayah illahi.

Dr Maszlee berkata keputusan itu sememangnya sukar dilakukan memandangkan kemungkinan segala keistimewaan yang dinikmatinya sebelum ini ditarik balik, selain cabaran termasuk daripada pihak tertentu yang tidak menyukai kehadirannya dalam parti politik.

Walaupun menyedari segala kemungkinan tersebut, beliau menyahut cabaran untuk menyertai parti politik selepas mempertimbangkan banyak perkara termasuk nasib rakyat yang berada di bawah pemerintahan kerajaan kleptokrasi.

“Rakyat Malaysia kini di persimpangan. Kita akan berdepan ‘ibu segala pilihan raya’ yang akan menentukan masa depan negara.

“Sama ada kita akan kekal di bawah (kerajaan) kleptokrasi dengan imej yang dikenali di seluruh dunia atau kita mahu Malaysia baru yang menjanjikan kehidupan dan imej yang lebih baik untuk dunia,” kata Dr Maszlee.

Tambahnya, penyertaannya dalam PPBM bukan untuk mencari kedudukan politik sebaliknya keputusan itu dibuat setelah mendapat “hidayah” dan atas rasa tanggungjawab untuk mewujudkan Malaysia yang lebih baik.

“Ramai orang cuba meyakinkan saya untuk menyertai politik semenjak kali pertama saya melibatkan diri dengan kesemua wacana, forum dan perbahasan sejak tahun 2012 lagi.

“Saya boleh katakan mereka telah memberikan penjelasan yang wajar. Mereka berupaya menunjukkan logiknya tapi pada waktu itu saya masih menunggu hidayah illahi.

“Akhirnya saya mendapat hidayah. Terutamanya, anda lihat keadaan Malaysia sekarang yang amat teruk. Ia sedang berada di ambang kemusnahan, terjerumus ke lembah kehinaan jika tiada yang berikhtiar menyelamatkannya.”

Ditanya mengenai sokongan isteri, Dr Maszlee menegaskan bahawa isteri dan keluarganya adalah sebab beliau menyertai parti politik.

“Ketika saya bercakap dengan ahli keluarga saya, terutamanya isteri saya, mereka berkata kita hanya berfikir untuk diri kita sendiri.

“Kenapa tidak kita merenung sejenak untuk berfikir tentang negara ini, nasib rakyat yang tinggal di desa, rakyat yang menderita meskipun tinggal di kawasan kota, di bandar besar tetapi hidup dalam kemiskinan,” kata beliau.

Tindakan Dr Maszlee menyertai PPBM dibuat seminggu selepas penganalisis politik Wan Saiful Wan Jan mengumumkan menjadi ahli parti itu.