MPK Jamin Hasil Siasatan Insiden Bunga Api Dua Minggu Lagi

Keputusan siasatan dalaman berhubung insiden bunga api meletup dan mencederakan 14 orang semasa sambutan tahun baharu 2017 di padang Kompleks Sukan Pandamaran di sini akan diketahui kira-kira 2 minggu lagi.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang Datuk Mohamad Yasid Bidin berkata siasatan yang dijalankan 4 pegawai MPK itu antara lain akan menentukan sama ada prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi.

“MPK memberi jaminan sekiranya siasatan mendapati terdapat pelanggaran SOP atau kecuaian, kakitangan yang bertanggungjawab akan dikenakan tindakan disiplin yang tegas,” katanya dalam sidang akhbar di Klang hari ini.

Terdahulu beliau hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan bagi memberi keterangan berhubung insiden berkenaan.

Turut dipanggil memberi keterangan ialah Ketua Jabatan Kemasyarakat MPK Zaireezal Ahmad Zainuddin.

Dalam insiden pukul 12.05 tengah malam itu, 10 orang dewasa dan 4 kanak-kanak cedera apabila bunga api yang dipasang bagi meraikan kedatangan tahun baharu 2017 menuju ke arah penonton dan meletup.

Pertunjukan bunga api itu adalah acara kemuncak bagi Fiesta Gegar Klang 2016 yang berlangsung dari 30 Dis hingga 1 Jan.

Ditanya mengenai laporan kontraktor yang dilantik bagi mengendalikan pertunjukan bunga api itu tidak mempunyai lesen, Yasid berkata: “Itu saya akan dedahkan setelah siasatan selesai”. – BERNAMA