Azmin Masih Belum Jawab Banyak Soalan Skandal Tanah Ijok, Dakwa Abdul Rahman

Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mendakwa terdapat banyak persoalan berkaitan skandal penjualan tanah di Ijok yang masih belum dijawab oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Abdul Rahman berkata Mohamed Azmin masih belum menjelaskan kepada umum mengenai persetujuan pentadbirannya membatalkan kes berkaitan tanah Ijok, walaupun wujud peluang untuk kerajaan negeri mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan adalah sangat tinggi.

“Persoalannya senang sahaja, kenapa nak mengaku kalah dalam Mahkamah Persekutuan sedangkan peluang untuk menang amat cerah dan kalau kerajaan negeri menang maka RM1.18 bilion itu akan dapat kepada kerajaan negeri?

“Keduanya, pampasan yang diberikan itu tidak munasabah. Sebab nilai tanah itu dah tinggi sekarang ini dan dia masih lagi meletakkan pampasan itu berdasarkan kadar yang lama.

“Ketiganya kita nak tahu mana perginya baki duit itu? Kenapa nak bagi kepada orang tengah sedangkan orang tengah itu dah gagal dalam membina perumahan dan sebagainya?” soalnya ketika dihubungi, hari ini.

Kata Abdul Rahman, keputusan pentadbiran Mohamed Azmin untuk membatalkan kes yang sedang dibicarakan di Mahkamah Persekutuan jelas menimbulkan pelbagai tanda tanya, terutama apabila kerajaan Selangor turut bersetuju menyerahkan semula tanah bernilai tinggi itu kepada dua syarikat berkenaan.

“Azmin seterusnya membuat keputusan untuk menyerahkan semula tanah-tanah tersebut kepada dua syarikat itu.”

Sementara itu, Abdul Rahman turut mencabar Datuk Khairuddin Abu Hassan untuk menyaman beliau berkaitan isu penjualan tanah tersebut.

Abdul Rahman sebelum ini mendakwa Khairuddin mempunyai jawatan dalam syarikat terlibat.

“Samanlah, kita tak ada masalah. Kita tahu apa yang kita cakap. Khairuddin ini saya tak nak layan dia sebab dia ini seorang manusia yang tak boleh rasional. Tengok lah cara dia menjawab.”