Mydin Sambut Baik Cadangan BN Selangor Batal Larangan Beg Plastik Dengan Syarat

Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Bhd (Mydin), Datuk Ameer Ali Mydin menyambut baik cadangan Barisan Nasional (BN) Selangor untuk membatalkan larangan penggunaan beg plastik jika berjaya memenangi negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14), tetapi menetapkan syarat agar beg plastik biasa diganti dengan beg plastik mesra alam.

Ameer Ali berkata cadangan dibentangkan BN Selangor itu dilihat sebagai tindakan bijak dari sudut perniagaan, namun beliau mencadangkan agar implimentasi itu mengambil kira kesan kepada alam sekitar.

Katanya, polisi mengenakan bayaran untuk beg plastik dilihat sebagai kurang berkesan kerana pengguna tetap menggunakan beg plastik sebagai beg sampah di rumah.

“Saya tidak kata saya sokong cadangan mereka, tetapi dari perspektif perniagaan, saya rasa adalah bijak tidak mengenakan bayaran untuk beg plastik.

“Pada masa sama, kita perlu mendidik pembeli mengurangkan penggunaan plastik.

“Pembeli biasanya menggunakan semula beg plastik ini sebagai beg sampah di rumah. Jika mereka tidak mendapat beg ini, mereka perlu membelinya juga.

“Saya menyokong gesaan BN Selangor ini, tetapi hanya jika mereka memutuskan untuk menggunakan beg mesra alam,” katanya.

Kenyataan Ameer Ali sebagai mengulas cadangan Ketua Penerangan BN Selangor, Datuk Satim Timan, bahawa parti itu akan menghapuskan caj 20 sen untuk setiap beg plastik seandainya BN memenangi Selangor pada PRU 14.

Bagaimanapun cadangan tersebut dilihat beberapa pihak hanya akan membawa kemudaratan kepada alam sekitar dan langkah dilaksanakan kerajaan Selangor ketika ini tidak benar-benar berkesan.