Beku Peruntukan Adun, Pas Selangor Serah Surat Kepada Sultan Sharafuddin

Pas Selangor telah menyerahkan surat rasmi kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah selepas gagal mencari kata putus dengan kerajaan negeri berkaitan pembekuan peruntukan 13 ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti itu sejak dua bulan lalu.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Sallehen Mukhyi berkata surat berkaitan hal tersebut telah diserahkan melalui setiausaha sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani di Istana Mestika, Shah Alam, petang tadi.

Katanya, surat itu diserahkan untuk mendapat perhatian daripada Sultan Selangor berkaitan masalah pembekuan peruntukan dari kerajaan negeri yang menyebabkan wakil rakyat Pas gagal melaksanakan pelbagai perkara dan projek sejak awal tahun ini.

“Kita bukan untuk meminta campur tangan Sultan Selangor tetapi kita mahu memaklumkan kepada baginda mengenai perkara sebenar yang berlaku,” katanya.

Tambah Sallehen, tindakan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamaed Azmin Ali yang berdolak-dalik dalam isu ini amat dikesali kerana menyebabkan sebilangan wakil rakyat Pas terpaksa menggunakan wang simpanan peribadi untuk menampung perbelanjaan program dan khidmat kepada rakyat di kawasan masing-masing.

Sallehen turut membidas alasan yang diberikan Mohamed Azmin sebelum ini bahawa pembekuan peruntukan tersebut berpunca daripada masalah teknikal pengurusan kewangan kerajaan negeri.

Jumaat lalu, Mohamed Azmin melalui laporan media berkata pihaknya mengalukan Pas Selangor untuk menulis surat kepada Sultan Selangor berkaitan masalah pembekuan peruntukan tersebut.