Kemelut Air Selangor Lebih Kritikal Daripada 1MDB, Kata Najib Kepada Mohamed Azmin

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abd Razak menyifatkan krisis bekalan air di Selangor lebih kritikal berbanding isu 1MDB yang sering dimomokkan oleh kepimpinan Pakatan Harapan.

Najib berkata kemelut air di Selangor lebih kritikal kerana masih belum mampu diselesaikan oleh dengan baik di bawah kerajaan negeri dipimpin oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Sindirian Najib itu diucapkan ketika beliau menjawab soalan daripada Mohamed Azmin (Gombak-PKR) yang bertanya mengenai hubung kait antara 1MDB dengan peningkatan jumlah pembayaran faedah hutang negara.

“Saya ingin menegaskan bahawa kemelut air di Selangor lebih kritikal,” sindir Najib dalam perbahasan Dewan Rakyat, hari ini.

Menurut Najib, saiz hutang bukan ukuran utama ekonomi negara tetapi kemampuan kerajaan untuk membayarnya semula.

“Soalnya bukan sangat saiz hutang, tetapi kemampuan kita (untuk) membayar balik. Jika Yang Berhormat sebut Singapura, hutang negara itu labih besar. Tetapi kemampuannya untuk bayar balik tetap ada.

“Jadi kita ada kemampuan untukl bayar balik. Ini tidak boleh dipersoalkan kerana badan penarafan antarabangsa meletakkan Malaysia dalam kategori A.

“Ini bermakna kewangan negara termasuk hutang diuruskan dengan baik. Dengan harapan masalah air di Selangor jua diselesaikan dengan baik,” katanya lagi.

Mohamed Azmin dalam soalannya mengatakan bahawa beban faedah Malaysia berada pada paras kurang sembilan peratus daripada pendapatan kerajaan pada 2009, namun meningkat kepada 12.5 peratus pada 2016 semasa Najib menjadi Perdana Menteri.

Mohamed Azmin turut membuat perbandingan dengan Singapura yang hanya menggunakan 6.1 peratus daripada pendapatan negara untuk tujuan sama pada tahun itu.

Soalan dikemukan Mohamed Azmin itu sebagai respon terhadap kenyataan Najib sebelum ini yang menyatakan bahawa hutang Malaysia pada tahun lalu (RM685.1 bilion) adalah lebih baik daripada kebanyakan negara lain kerana berada pada paras 50.9 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).