Krisis Air Selangor, Mohamed Azmin Diminta Henti Tuding Jari Pada Pihak Lain

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali diminta untuk berhenti menuding jari kepada pihak lain berkaitan krisis air yang dihadapi negeri ini dan mengakui bahawa bencana tersebut berlaku disebabkan kelemahan urus tadbirnya sendiri.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Sohaimi Shahadan berkata Mohamed Azmin sewajarnya tidak meletakkan kesalahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd Razak dan kerajaan persekutuan dalam krisis berkenaan.

Katanya, kerajaan Selangor sendiri mempunyai 30 peratus pegangan saham ke atas Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH) melalui Kumpulan Darul Ehsan Berhad yang membolehkan pentadbiran Mohamed Azmin terlibat secara langsung dalam pentadbiran konsesi air tersebut.

“Malah, dalam isu Splash seperti mana kata bekas Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim ia membuktikan kelemahan pentadbiran Mohamed Azmin yang tidak serius memperjuangkan kepentingan rakyat.

“Sampai bila rakyat Selangor harus dihukum kerana perbuatan Mohamed Azmin yang lebih gemar bermain politik daripada mengutamakan kepentingan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambah Sohaimi, semenjak beberapa tahun lalu wujud desakan dari banyak pihak yang menggesa Menteri Besar Selangor itu menyegerakan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 bagi memastikan tidak timbul sebarang krisis bekalan air.

Bagaimanapun, sikap Mohamed Azmin yang tidak mengendahkan desakan berkenaan akhirnya memberi kesan kepada rakyat apabila berlakunya krisis air minggu lalu.

Sohaimi turut meminta Mohamed Azmin agar mengambil tanggungjawab penuh terhadap bencana berkenaan daripada terus bermain politik dan cuba bertindak lepas tangan.

Menurut beliau lagi, berdasarkan statistik tahun lalu, 80,000 daripada 160,000 kes gangguan air di negara ini adalah berlaku di negeri Selangor.