Noh Cabar Mohamed Azmin Bawa Usul Masalah Air Selangor Ke Parlimen Untuk Dibahaskan

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dicabar membawa usul berkaitan masalah bekalan air di negeri termasuk penstrukturan konsesi ke Dewan Rakyat agar dapat dibahas dan dinilai oleh semua pihak termasuk rakyat.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Hj Omar berkata cabaran tersebut dibuat selepas Mohamed Azmin dilihat sering mengeluarkan kenyataan mengelirukan kepada rakyat berkaitan masalah bekalan air yang sedang dihadapi di negeri ini.

Katanya, sikap Azmin yang menuding jari kepada pihak lain berkaitan krisis yang dihadapi ketika ini dianggap tidak bertanggungjawab.

“Jangan nak jadi jaguh bercakap di luar, kelirukan rakyat. Saya cabar dia (Mohamed Azmin) bawa isu air dan penstrukturan ini ke Parlimen, berdepan dengan Menteri KeTTHA (Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air),” kata Noh selepas merasmikan Himpunan Usahawan Amanah Ikhtiar Malaysia di Seksyen 24, di Shah Alam, semalam.

Noh turut mempersoalkan tindakan Mohamed Azmin yang masih belum menyelesaikan kemelut pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH) termasuk berkaitan pembayaran RM2.7 bilion kepada syarikat tersebut.

Tambahnya, isu penstrukturan semula konsesi air Selangor sewajarnya telah selesai semasa pentadbiran Menteri Besar terdahulu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan tidak wajar dilengahkan oleh pentadbiran Mohamed Azmin.

Katanya lagi, kerajaan pusat juga telah menawarkan kerajaan negeri pinjaman sebanyak 60 peratus bagi menampung pengambilalihan SPLASH.

“Kerajaan pusat beritahu kalau kerajaan negeri nak bayar (SPLASH) RM2.7 bilion, mereka keluarkan 40 peratus dan kita beri pinjaman 60 peratus. Tapi kerajaan negeri tak beri beri keputusan.”