Krisis Air Selangor: Sebuah Drama Jelek Yang Meleret

RAKYAT masih ingat lagi pada 23 Mei 2012 apabila akhbar nyamuk SelangorKini menyiarkan berita bahawa Selangor tidak setitik pun kekurangan air.

Malah balaci-balaci PKR berkumpul di hadapan empangan air Selangor untuk bergambar sebagai bukti bahawa Selangor amat mewah dengan air untuk penggunaan rakyat. Sekiranya tidak dikawal dengan baik, pastinya kelewahan air di empangan milik Selangor akan mengakibatkan banjir.

Sememangnya benar bahawa Selangor amat mewah dengan air yang dibendung oleh tujuh empangannya. Ia belum lagi dikira air longkang dan parit, air hujan termasuk hujan asid yang dilepaskan oleh kilang-kilang haram, air bangkai binatang di Sungai Langat dan Sungai Kelang, air kumbahan najis daripada Indah Water, air kencing tikus di Sungai Congkak dan air kumbahan dari kandang babi mega di Sepang.

Persoalannya yang membangkitkan masalah kepada pengurusan air di Selangor, bukanlah kapasiti air mentah di empangan, sebaliknya ialah kapasiti air yang dirawat di loji-lojinya untuk disalurkan kepada pengguna.

Walau bagaimanapun dicelah-celah hiruk-pikuk itu, pada Mac 2014, terpantul pula berita bahawa enam empangan air Selangor berada pada tahap kritikal akibat daripada musim kemarau. Kadar hujan yang kurang gagal menyumbang peningkatan kapasiti air di enam empangan – Empangan Langat, Empangan Sungai Selangor, Empangan Sungai Tinggi, Empangan Batu, Empangan Semenyih dan Empangan Tasik Subang.

Pada era TS Khalid Ibrahim sebagai MB, dia sedar tentang hakikat bahawa Selangor kekurangan logi penapis air yang harus ditangani segera untuk mengatasi masalah semasa dan permintaan yang tinggi pada masa hadapan. Krisis air mesti ditangani sebagai isu utama kerana pembangunan Selangor amat pesat berbanding dengan negeri-negeri lain. Pembangunan yang pesat itu ditojah pula oleh kadar migrasi rakyat yang amat tinggi dari seluruh negara.

Krisis air tersebut telah hampir berjaya diselesaikan oleh MB Selangor, YAB TS Khalid Ibrahim melalui program membangunkan pusat dan loji rawatan air. Malangnya pada September 2014, TS Khalid telah disingkirkan sebagai MB Selangor melalui cara yang amat jijik melalui ‘Langkah Kajang’ PKR serta fitnah yang tidak berasas. Alasan yang diberikan oleh PKR dan konco-konco dalam Pakatan Rakyat ialah TS Khalid kedekut dan amat berkira dalam soal kewangan negeri.

Tokoh yang dihrapkan oleh Pakatan Rakyat (ketika itu) untuk dipilih sebagai MB dalam ‘Langkah Kajang’ telah ditolak, sebalik DS Mohamed Azmin Ali pula yang dilantik.

Rakyat melihat bahawa pilihan DS Azmin sebagai MB Selangor adalah ibarat bidan terjun. Dia tidak pernah diasuh dalam hal urus tadbir negeri, dan kini dia menerajui kepimpinan gabungan pembangkang. Pada hakikatnya DAP-lah yang dominan apabila PAS keluar dari Pakatan Rakyat, manakala terdapat juga ADUN PKR yang keluar parti.

Di sinilah bermulanya kemelut air Selangor yang amat jelek dan tiada kesudahan.

Sebagaimana dilaporkan oleh portal berita Media UMNO, Ketua Penerangan Pemuda UMNO Selangor, Muhamad Nazri telah membangkitkan seribu satu persoalan tentang sejauh manakah keseriusan MB DS Azmin Ali dalam menyelesaikan krisis air tersebut.

Muhamad Nazri berkata:

“Amat hairan dan amat mendukacitakan apabila bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dilihat berjaya menyelesaikan masalah air di negeri Selangor ketika pentadbirannya. Namun isu itu timbul semula ketika Datuk Seri Azmin Ali mengambil alih tampuk pemerintahan Khalid.

“Nampaknya Selangor hari ini cukup malang kerana Menteri Besarnya lebih gemar berpolitik daripada melihat secara jauh isu-isu yang dibangkitkan khususnya dalam soal air ini.”

Permainan politik pihak PKR sebagai eskapisme (menyelamatkan diri) menjadi ekstrem apabila UMNO dituduh mensabotaj loji air Selangor. Kes ini dilihat sebagai kes terdesak pihak tertentu untuk merasionalkan krisis air Selangor.

Sebagaimana yang dilaporkan Sinar Harian pada 1 Okt 2016, Pengerusi UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar telah membidas pihak Pengurusan Air Selangor yang menghalakan kelemahan mereka kepada perbuatan sabotaj seorang pekerjanya dan mengaitkannya pula dengan UMNO.

Dengan itu pekerja tersebut telah digantung kerja kerana disyaki terlibat dalam perbuatan khianat yang menyebabkan gangguan bekalan air hingga menjejaskan 340,000 pengguna di Klang dan Petaling.

TS Noh Omar berkata, pekerja itu digantung kerja pada 6 September lepas tetapi pengumuman mengenainya hanya dibuat sebulan selepas itu.

“Mengapa kenyataan perbuatan khianat air ini baru dikeluarkan sewaktu krisis air sedang berlaku. Kalau betul masalah bekalan air di Klang dan Petaling pada 1 Sept lalu adalah perbuatan sabotaj, kenapa lepas sebulan baru hendak cakap.

“Adakah kenyataan ini dikeluarkan untuk mengalih perhatian berhubung isu gangguan bekalan air yang sering terjadi di negeri ini?”

Kemudian rakyat tergamam pula apabila DS Azmin menghalakan pula tuduhannya bahawa pencemaran air di Loji Rawatan Air Sungai Semenyih berpunca daripada Sungai Buah, Negeri Sembilan. Loji itu terpaksa ditutup sehingga menyebabkan krisis air di Selangor.

Tuduhan berkenaan dibidas oleh MB Negeri Sembilan, YAB Datuk Seri Mohamad Hasan. Hasil laporan teknikal yang dibuat secara bersepadu daripada pelbagai agensi Negeri Sembilan iaitu Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Perhutanan, Badan Kawal Selia Air Negeri dan Majlis Perbandaran Nilai menunjukkan tiada unsur pencemaran berlaku.

YAB Mohamad turut menolak tuduhan ada unsur sabotaj dari negeri ini yang menyebabkan pencemaran sungai berlaku.

Pada 5 Mac 2018 rakyat mula rasa curiga terhadap pentadbiran kerajaan Selangor kerana sehingga kini gagal menangani masalah bekalan air terawat meskipun Kerajaan Persekutuan telah menyediakan peruntukan yang amat besar untuk pengurusan air.

Ahli Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd. Zohdi mengkritik kerajaan negeri kerana sehingga kini gagal menangani masalah bekalan air terawat meskipun Kerajaan Persekutuan telah menyediakan peruntukan kira-kira RM22.3 bilion dalam tempoh 10 tahun sejak 2010 untuk tujuan berkenaan.

YB Budiman, menegaskan masalah bekalan air terawat dilihat semakin parah sehinggakan penduduk di kawasan Cheras dilaporkan terpaksa bangkit menuntut penyelesaian segera oleh pentadbiran DS Mohamed Azmin.

Sebagaimana didedahkan oleh Berita Harian, ketika ini, margin simpanan bekalan air terawat di Selangor begitu rendah iaitu sekitar EMPAT PERATUS sahaja berbanding margin simpanan yang baik antara 15 hingga 20 peratus.

Berdasarkan laporan Panduan Industri Air Malaysia (MWIG) 2017, kapasiti pengeluaran di Loji Rawatan Air (LRA) di seluruh negara pada 2016 menunjukkan Pulau Pinang mempunyai kadar margin simpanan bekalan air terawat paling besar iaitu 34.1 peratus, diikuti Wilayah Persekutuan Labuan (29.2 peratus), Perak (28.7), Terengganu (27.2), Negeri Sembilan (22.1), Pahang (21.4), Sarawak (20.7), Melaka (20.1) dan Johor (16.4) manakala purata margin simpanan bekalan air negara pula 13.2 peratus.

Faktor ini menyebabkan kes gangguan bekalan air sering berlaku di Selangor hingga membawa risiko margin simpanan bekalan air yang rendah. Ia mengakibatkan lebih luas kawasan akan terjejas jika bekalan terputus berbanding dengan margin simpanan yang besar iaitu sekurang-kurangnya 15 peratus.

TS Khalid pula menegaskan (rujuk sumber di sini),

“Saya tidak sokong YB Gombak (Azmin) kerana dia akan merugikan rakyat Selangor lebih RM2 billion dalam isu penyusunan semula industri air Selangor.”

Sebagaimana yang dibincangkan, nampaknya krisis air Selangor dan merananya rakyatnya tiada kesudahan. Ia menjadi sebuah drama jelek yang meleret-leret.

Sekiranya titik tolak kepada krisis air ini adalah berkisar kepada isu dana kerajaan negeri, sehingga ‘Langkah Kajang’ dilaksanakan untuk merasionalkannya, maka jelaslah bahawa TS Khalid telah dianiaya dan wujudnya kes penyelewengan dana oleh Kerajaan Selangor sekarang.

Sebaliknya sekiranya krisis ini bertitik tolak daripada tokoh yang tiada pengalaman dan mudah diperbodohkan, maka malanglah rakyat Selangor kerana memilihnya.

Sebagaimana kata Roslan Latif,

“Bukan beratur untuk mengundi, tapi beratur akibat salah undi”.