Pakatan Harapan Dipimpin Tokoh Fasik?

EKORAN kes liwat (1) DS Anwar Ibrahim pada tahun 1998, Dr.Yusuf Al-Qaradhawi , seorang ulama Islam tersohor, telah mengeluarkan fatwa bahawa Dr Mahathir Muhamad adalah manusia fasik.

Nauzubillah himinzalik. Astaghafirullah al-Azim. Bukanlah layaknya kita sebagai manusia marhaen yang jahil hendak menentukan seseorang itu fasik atau setaraf dengan golongan kafir, kecuali Allah SWT sahaja yang Maha mengetahui.

Daripada hadis yang diriwayatkan oleh Abu Dzar, Rasulullah SAW bersabda:

“Barang siapa yang memanggil seseorang dengan panggilan “kafir” atau “musuh Allah” padahal dia tidak kafir, maka tuduhan itu akan kembali kepada penuduh.

Dari aspek semantik, ‘fasik’ bererti menyimpang dari agama dan cenderung pada kemaksiatan; sebagaimana iblis melanggar (fasaqa) perintah Allah, yakni menyimpang dari ketaatan kepada Allah atau orang yang mengaku beragama Islam akan tetapi senantiasa berbuat dosa dan kemaksiatan.

Firman Allah:

“Dan barangsiapa yang tidak berhukum menurut apa yang diturunkan oleh Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang fasik.” (Al-Quran NK, Surah al-Maidah [5]: 47).

Imam Abu Ja’far At-Thabari menerangkan:

Orang munafik dan orang kafir disebut orang fasik, kerana dua orang ini telah keluar dari ketaatan kepada Allah. Dengan itu, Allah menyifatkan iblis dengan firman-Nya:

“Kecuali iblis (tidak mau sujud), dia termasuk golongan jin, dan dia berbuat fasik terhadap perintah Tuhannya.” (QS. Al-Kahfi, 50).

Maksud kalimah “dia berbuat fasik” keluar dari ketaatan kepada Allah dan tidak mengikuti perintah Allah (Tafsir At-Thabari, 1:409).

Baru-baru ini, isu ‘tokoh fasik’ berbangkit semula.

Sebagaimana dilaporkan AIDCNews, pada 1 Mac 2018, Abdul Razak Ismail, seorang aktivis BERSIH, dalam satu forum telah membangkitkan isu ‘Mahathir sebagai fasik’ yang sewajarnya ditolak oleh pemimpin Pakatan Harapan.

Abdul Razak berkata:

Pada Kes Liwat (1), 1998, Yusuf Al-Qaradhawi , ulama islam telah mengisytiharkan bahawa Dr Mahathir adalah fasik, bermakna segala kesaksian, segala percakapan Dr Mahathir itu tidak boleh diterima selama-lamanya. Mengikut hukum, Dr Mahathir itu patut disebat 80 kali kerana gagal membawa 4 orang saksi. Soalan saya mengapa tokoh-tokoh Islam di atas sana (pemimpin PH) boleh bersekongkol dengan Dr Mahathir?

Kita tidak mahu dan tidak berminat untuk membincangkan soal kes liwat DS Anwar Ibrahim kerana mahkamah telah menjatuhi hukuman. Mempersoalkan keputusan mahkamah adalah merupakan kes ‘contempt of court’ atau menentang keputusan mahkamah, dan ia merupakan satu kesalahan undang-undang.

Namun kita mahu memikirkan apakah Yusuf Qaradhawi mengeluarkan fatwa ke atas Mahathir kerana dia benar-benar tahu siapakah Mahathir sebenarnya, atau dia mengenali Mahathir melalui orang perantara, atau sebenarnya dia mempunyai ilmu firasat yang dimiliki oleh sesetengah ulama-ulama hebat Islam.

Mahathir pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dia pernah menyifatkan DAP sebagai syaitan.

Apakah natijahnya, sekiranya kita bersekongkol dengan syaitan, atau sesuatu pihak yang pada hakikatnya telah kita golongkan sebagai syaitan, dan kita tahu sifat-sifat syaitan atau sifat-sifat musuh Islam yang ada padanya.

Kita mahu menolak kenyataan Mahathir bahawa DAP adalah syaitan, namun kita dimaklumkan oleh pula oleh Mufti bahawa DAP adalah kafir harbi yang harus ditentang oleh Islam.

Kemudian kita menemui pula maklumat bahawa DAP bersekongkol dengan pihak yang memurtadkan umat Islam sebagaimana yang dilaporkan oleh Mohamed Razali Abd Rahman, Bekas Pengarah Strategik DAP.

 

Menurut Mohamed Razali, dalam satu majlis yang dianjurkan oleh DAP, seorang Ketua Paderi dari Sri Aman, bernama Jackson telah membuat kenyataan bahawa hanya Nabi Isa saja dalam dunia ini yang boleh membawa masuk syurga dan bukannya Nabi Muhammad. Katanya lagi, Nabi Muhammad tidak layak dipanggil Nabi (Nauzubillah). Dia kata, paling tidak sekurang-kurangnya dua orang Melayu akan dikristiankan setiap dua minggu.

Menurut Mohamed Razali lagi kemudiannya, seorang Ketua Paderi daripada Afrika Selatan telah menyatakan bahawa mereka telah membuat satu frame time. Dalam jangka masa sepuluh tahun, mereka akan pastikan agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian.

Pada masa itulah YB Jeff Ooi ( Ahli Parlimen DAP) telah menyatakan bahawa pihak DAP telah bersetuju untuk bekerjasama dengan pihak Kristian untuk menjayakan misi ini.  DAP akan berganding bahu dengan pihak Kristian untuk memastikan dalam masa sepuluh tahun agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian (sila rujuk sumber ).

Dengan kenyataan-kenyataan sedemikian dan dengan agenda untuk memurtadkan umat Islam serta menjadikan negara ini sebagai negara Kristian, maka jelaslah bahawa DAP sememangnya kafir harbi dan syaitan, sebagaimana yang pernah didakwa oleh PAS dan juga tokoh Islam tempatan yang lain.

Agak mengejutkan pula, sebagaimana dilaporkan oleh MyNEWSHUB pada 2 Mac 2018, Mahathir telah mengeluarkan kenyataan bahawa dia sememangnya menjadi umpan DAP untuk menarik sokongan dan undi kaum Melayu. Jelasnya Mahathir sedar dan rela dijadikan umpan DAP.

Dengan erti kata yang lain, Mahathir juga secara tidak langsung, sekiranya dia tahu agenda DAP sebagaimana yang didedahkan oleh Mohamed Razali, bersetuju dengan agenda DAP tersebut, iaitu memurtadkan umat Islam di Malaysia dan setuju menjadikan negara ini sebagai negara Kristian dalam tempoh sepuluh tahun akan datang.

Dengan itu juga secara kasarnya kenyataan Dr.Yusuf Al-Qaradhawi adalah benar.

Mengukuhkan lagi fatwa Dr.Yusuf Al-Qaradhawi itu, dalam satu program kempen PH di Johor, Mahathir telah membuat kenyataan bahawa dia berasa gembira apabila bendera DAP buat julung-julung kalinya dikibarkan di sebuah kampung Melayu (Islam) iaitu Kampung Datuk Sulaiman Menteri.

Malahan sebagaimana dilaporkan MyNEWSHUB pada 26 Feb 2018, Mahathir telah mengeluarkan kenyataan bahawa:

“Walaupun kami ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan tidak ada calon PPBM di sini, kami tidak kisah menganjurkan program untuk parti komponen. Tidak pernah sebelum ini anda dapat lihat bendera DAP dalam kampung 100 peratus orang Melayu.”

Mahathir gembira apabila DAP dapat menembusi kampung Melayu. Sayugia secara halus akan menjalarlah kemudian nanti agenda sulit DAP untuk memurtadkan umat Melayu juga secara sulit, sebagaimana yang didedahkan oleh Mohamed Razali, sebagaimana fatwa Mufti bahawa DAP adalah kafir harbi, dan sebagaimana didakwa oleh kebanyakan ulama bahawa haram bagi umat Islam menyokong DAP.

Di tengah-tengah tanggapan sedemikian DAP juga telah didedahkan menerima dana Yahudi untuk kempen politiknya (atau untuk menghancurkan agama Islam di negara ini dan menegakkan sebuah negara Kristian).

Dengan itu jelaslah bahawa DAP sememangnya syaitan, dan DAP adalah musuh Islam, yang mempunyai agenda untuk menjadikan negara ini negara Kristian dan terlibat dalam gerakan memurtadkan umat Islam di Malaysia.

Oleh itu, rakyat dan masyarakat Islam pastinya secara logik, akan membina satu tanggapan bahawa sesiapa yang menyokong DAP adalah fasik.

Walau bagaimanapun amat takutlah bagi kita untuk menuding jari terhadap seseorang bahawa dia adalah fasik kerana siapalah kita yang jahil ini yang boleh mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa.

Walau bagaiamanapun Dr.Yusuf Al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa bekas Perdana Menteri Malaysia adalah fasik!