PH Gelabah Dengan Kempen Boikot PRU 14

BARU-BARU ini telah tertular di media sosial dalam kalangan anak-anak muda, untuk memboikot (memulau) PRU14 dengan merosakkan kertas undi.

Secara kasarnya golongan ini adalah golongan penyokong PKR yang kesal dengan pemilihan Tun Dr Mahathir (TDM) sebagai bakal Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan (PH) memenangi PRU14. Sedangkan mereka melihat TDM sebagai bekas pemimpin yang telah menzalimi rakyat.

Dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi, pemboikotan PRU adalah merupakan satu tindakan ‘penderhakaan awam’ (civil disobedience) yang boleh dilakukan melalui dua cara iaitu, tidak keluar mengundi atau merosakkan kertas undi.

Bagaimana Merosakkan Undi

Untuk merosakkan kertas undi, pemilih atau pengundi boleh memangkah semua calon yang bertanding, memangkah calon yang tiada dalam senarai atau tidak memangkah langsung.

Dalam kes yang tertular melalui media sosial tersebut, golongan ini diminta keluar mengundi tetapi diseru merosakkan kertas undi melalui cara yang dinyatakan itu.

Penularan pujukan untuk memboikot PRU14, dengan label “Ini Kalilah #UndiRosak” diterjemahkan oleh penganalisis politik sebagai kempen memboikot PRU14.

Antara yang dapat dilihat adalah sebagaimana yang disiarkan oleh blog “Angin Perubahan” seperti yang dipetik di atas.

Lantas penularan informasi sedemikian dan banyak lagi yang tertular dalam media sosial telah membangkitkan rasa gelabah dalam kalangan pemimpin PH, termasuk TDM sendiri sehingga meleret kepada ‘sidang media’ untuk menyeru pihak berkenaan dan penyokong pembangkang supaya menolak kempen sedemikian.

Fitnah UMNO

Sebagaimana biasa TDM dengan pantas menghalakan tuduhan kepada UMNO dan dengan penuh keyakinan bahawa UMNO-lah yang merancang kempen sedemikian.

Mungkin orang tua tersebut tidak membaca setuntasnya rungutan anak-anak muda yang tersirat itu untuk melampiaskan apa yang tersirat di hati mereka.


Sebagaimana yang dipaparkan, kenyataan dalam media sosial tersebut adalah tertuju kepada Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen P121 Lembah Pantai.

“#UndiRasak pilihan kami. YB boleh teruskan bersama mamak kutty yang zalimi bapa kamu dan rakyat. Aku hampir makan boot FRU masa sama2 protes kezaliman mamak kutty terhadap bapa kamu dahulu.”

“Saya menyeru semua penduduk Lembah Pantai untuk bersama-sama dalam kempen #UndiRosak ini! Ayuh tunjukkan kuasa rakyat!”

Amat dangkal untuk terus menuduh kempen ini sebagai kempen yang direncanakan oleh UMNO, kerana pihak anak-anak muda ini mempunyai rasional mereka yang utuh untuk membenci TDM.

 

Salahkan UMNO

Namun rakyat sudah muak dengan apa jua keburukan dan kelemahan pembangkang, ia pastinya dipersepsikan sebagai salah UMNO. Sekiranya ‘sang bangau’ kurus sekalipun pasti dihujungnya adalah salah UMNO.

Pambaca pasti masih ingat pendedahan yang dibuat oleh Mohamad Razali Abdul Rahman, bekas Setiausaha Politik Lim Guan Eng dan juga Bekas Pengarah Strategi DAP, sebagaimana yang tersiar dalam AIDC News.

Laporan polis yang dibuat oleh Razali telah mendapat cacian dan kemarahan Mat Sabu lantas mendesak Razali supaya menarik balik tuduhan tersebut.

Perkara yang amat meloyakan dan menonjolkan sifat pemfitnah Mat Sabu ialah apabila dia berkata kepada Razali,

“Hang buat satu sidang akhbar. Dalam sidang akhbar tu hang kata, saya ni dipaksa oleh UMNO untuk membuat laporan polis tu.”

Jelaslah bahawa ‘apa-apa juga keburukan pembangkang, UMNO-lah yang akan dipersalahkan’, dan menjadi modus operandi mereka yang amat meloyakan dan termuntah apabila singgah di telinga rakyat.

Rakyat Jangan Mudah Terpengaruh dan Tertipu

Rakyat yang buta dan rabun serta mudah menerima apa sahaja yang tersiar dalam media massa pastinya mudah mempercayai fitnah pembangkang sedemikian.

Inilah yang terkandung dalam ‘Magic Bullet Theory’ atau ‘Hypodermic Needle Theory’ dalam konteks memujuk rakyat mempercayai fitnah sebagaimana lewah digunakan dalam propaganda Nazi.

Kita tidak hairan apabila TDM dengan pastasnya menghalakan tuduhan tersebut kepada UMNO, kerana lihatlah siapakah yang berada di sebelah beliau ketika sidang akhbar tersebut.

Walau bagaimanapun kita pasti Allah akan menunjukkan kebenaran dan memenangkan pihak yang benar.

Dalam konteks pemujukan memboikot PRU14 itu, amatlah dangkal sekiranya ia merupakan pendekatan yang digunakan oleh UMNO kerana dalam hal pemilihan ‘Tiga-Penjuru’ pastinya UMNO tidak mahu kehilangan walau satu undi sekalipun.

Pemimpin Terburuk Dalam Sejarah Negara

Pada senario hari ini, amat lewah kita lihat penentangan rakyat terhadap pemilihan TDM sebagai PM.

Sepatutnya dia dihukum, dan bukannya diberi peluang untuk menerajui Malaysia lagi sekali setelah 22 tahun dia menghancurkan perpaduan Malaysia, sejak 13 Mei sehinggalah dia memecahkan hubungan sesama Melayu-Islam.

Ironinya, Anwar Ibrahim, pernah berkata,

“Ia penting bagi rakyat Malaysia mengambil iktibar daripada pengalaman bersama pemimpin seperti Mahathir untuk memastikan bahawa pemimpin jahat sepeti itu tidak lagi wujud pada masa depan negara.”

Pada 11 September 2013, Anwar Ibrahim dalam blognya juga menyatakan bahawa,

“Tun Dr Mahathir Mohamad adalah Perdana Menteri Malaysia yang paling buruk (pentadbirannya) dalam sejarah negara.”

Oleh itu tidak hairanlah, bahkan amat logik sekiranya penyokong pembangkang mahu memboikot PRU14 melalui kempen “#Undi Rosak”.

Amat bodoh rasanya, apabila pemimpin yang ditentang selama ini dalam gerakan reformasi sehingga menjadi katalis kepada penubuhan Parti Keadilan Rakyat, kemudiannya wujud gabungan Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat, dan Pakatan Harapan, mahu pula diangkat semula sebagai Perdana Menteri.

Malahan tidak hairan juga sekiranya TDM dan pemimpin PH menggelabah apabila mengetahui terdapat gelombang kebencian atau undercurrent discontentment atau silent protest yang diluahkan dalam media sosial terhadap PH dan dirinya sendiri.

Jelas, TDM adalah makhluk perosak bagi penyokong pembangkang dalam kempen “Ini kalilah #Undi Rosak” itu.