Realmild: Sindrom Kronisme, Kolusi Dan Kleptokratisisme TDM

APABILA Anina Saadudin menyoal Dato Kadir Jasin (DKJ) tentang penglibatannya bersama Tun Dr Mahathir (TDM) dalam saham Realmild yang sekian lama dilihat sebagai pekung kronisme, kolusi dan kleptokratisisme regim TDM, kami ingin katakan bahawa Anina bukanlah ‘whistel blower’ atau pencetus hebahan kepada isu itu.

Isu Realmild yang pernah menjadi milik TDM dengan pegangan sahamnya sejumlah 70 peratus dan DKJ 30 peratus telah dibangkitkan oleh beberapa pengkritik ekonomi Malaysia, misalnya Prof Jomo Sundram dan S S. Jayasankaran pada tahun 2001 lagi. Malah DS Anwar Ibrahim juga pernah membangkitkan isu ini dalam kenyataan balasnya terhadap Akuan Berkanun Dato Murad Khalid, 1999.

Logiknya atas alasan itulah DKJ tidak mahu melawan soalan-soalan yang dikemukakan oleh Anina. Lagipun siapalah Anina yang mahu menggigit jerung raksasa yang kebal dengan gigitan ikan-ikan bilis.

Anina adalah antara nama-nama yang telah diangkat sebagai pengasas PPBM, tetapi meninggalkan PPBM setelah dia mendapati bahawa “PPBM tidak lagi menepati prinsip perjuangan ketika diasaskan, sebaliknya berasa diperalatkan untuk kepentingan politik individu tertentu dan berlandaskan dasar kronisme.”

Kasihan juga dengan Anina ini kerana orang lain sudah lama tahu dan sedar, tetapi dia tidak sedar malah ingin menyerang YAB PM melalui mahkamah atas isu derma politik daripada Arab Saudi.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab memutuskan bahawa Anina tidak mempunyai locus standi bagi memulakan tindakan kehakiman kerana dia bukan penyandang atau pemegang sebarang jawatan dalam Umno.

Selain itu bekas Timbalan PM, Tan Sri Muhyiddin Yassin pernah membuat kenyataan bahawa dana ‘presidential’ daripada derma kerajaan Arab Saudi yang dimasukkan ke akaun peribadi PM adalah perkara yang lazim. Ia juga berlaku pada era regim TDM.

Anina juga dapat melihat gejala ‘talam dua muka’ pemimpin PPBM kerana menyokongnya apabila dia membangkitkan isu derma kerajaan Arab Saudi kepada YAB Najib, sedangkan dalam isu Realmild yang membabitkan Pengerusi PPBM tidak pula mendapat sokongan kepimpinan PPBM.

Nilai Realmild berjumlah berbilion ringgit merupakan sebahagian daripada puluhan lagi syarikat gergasi yang diwujudkan sebagai proksi kepada harta kekayaan tokoh tertentu atau jika tidakpun ia diselindungkan atas nama ‘milik’ UMNO.

Walau bagaimanapun isu Realmild bukanlah satu-satunya isu yang mendedahkan sikap tamak haloba seorang diktator yang sekali gus mengangkat isu kronisme, nepotisme, kolusi dan kelptokratisisme. Ia adalah kekotoran yang dibawa oleh tokoh ini ke dalam UMNO.

Sedihnya pada hari ini kekotoran yang ditaburkan dalam UMNO menjadi tanggungjawab UMNO, sedangkan dia keluar bebas dan masih mahu berkuasa melalui parti lain.

Rakyat marhaen seperti kita faham bahawa sekiranya kuasa memberikan lesen, menggunakan dana daripada badan-badan kerajaan seperti KWSP atau PETRONAS, tindakan ‘baillout’ syarikat yang hampir muflis, mendesak meluluskan pinjaman bank bagi jumlah yang amat lewah kepada syarikat milik orang tertentu yang ada kepentingan dan milik ahli keluarga, adalah merupakan kolusi atau pertindihan kepentingan kuasa yang diamanahkan rakyat.

Sekiranya pertindihan kepentingan itu melibatkan kuasa pemimpin dan ahli keluarganya, maka ia merupakan nepotisme. Sekiranya pula ia mengikat kepentingan pemimpin yang mempunyai kuasa dengan rakan-rakan dan orang-orang yang rapat dengannya maka ia ditafsirkan sebagai kronisme. Tapi jauh dari itu, orang-orang yang dipilih ada pula yang hanya sekadar proksi sahaja terhadap kekayaan itu, sedangkan milik sebenar adalah dirinya juga.

Sekiranya kolusi, nepotisme, dan kronisme ini berkisar kepada pemilikan wang dan harta yang sepatutnya menjadi milik negara dan rakyat, maka inilah yang ditafsirkan sebagai perompak-lanun. Falsafah gejala politik inilah yang digolongkan sebagai kleptokratisisme. Secara dasarnya, semuanya tergolong sebagai gejala rasuah!

Perkara dasar inilah yang sepatutnya menjadi isu kepada Anina, bukan sekadar isu mikro yang tertumpu pada Realmild, sebaliknya isu makro yang melibatkan banyak korporat gergasi negara yang gagal tetapi diselamatkan dengan wang negara, wang rakyat, wang yang diamanahkan kepada pemimpin yang tidak amanah.

Kami ingin mengangkat satu analogi tentang pembinaan sebuah bangunan. Sekiranya sesebuah bangunan itu secara terancang didirikan dengan pelbagai kegenjotan struktur seni binanya, maka ketua jurubinanya atau ketua arkiteknyalah yang harus dipersalahkan.

Apatah lagi sekiranya ketua arkitek itu bersikap autoritarian atau diktator yang pantang menerima teguran, kritikan dan nasihat pembantu arkiteknya dan tidak akan berlengah menghukum sesiapa yang menegurnya atau mengkritiknya, maka pemberat kepada kegenjotan pembinaan bangunan itu jatuh terus kepada ketua arkitek tersebut.

Anehnya terdapat dalam kalangan kita yang tidak melihat, malah buta dan tuli tahap ekstrem, akan menyalahkan bangunan itu dan bukannya arkitek kuku besi yang tidak amanah yang sengaja menyalahkan struktur bangunan itu kerana kepentingan peribadinya sendiri.

Inilah yang berlaku kepada UMNO. UMNO dihina dicaci dilabelkan sebagai rasuah, sedangkan yang rasuah ialah ketua artiteknya yang lewah dengan perancangan kronisme, nepotisme, kolusi dan kleptokratisisme.

Ia menjadi amat berdosa dan tidak adil apabila bangunan yang genjot itu cuba diperbaiki oleh artitek baharu, dengan membedah, mengubati, memperbaiki, membaik pulih, merekayasa, merenovasi melalui pelbagai program transformasi, tetapi ia tetap dilabelkan sebagai bangunan rosak, tak boleh dibaiki, harus dimusnahkan, diruntuhkan, dibakar dan digantikan dengan bangunan baru yang masih dikuasai oleh arkitek kleptokrat sebelumnya itu.

UMNO tidak bersalah, tetapi yang bersalah ialah kepimpinan diktator yang telah mencorakkan UMNO sedemikian rupa yang kini sedang diperbaiki oleh kepimpinan baru. Malangnya kepimpinan lama itu jugalah yang mahu UMNO dihapuskan setelah dia meninggalkan UMNO.

Prof Jomo Sundram, seorang pakar ekonomi negara yang pernah terlibat dengan program ekonomi PBB, telah pada 2001, mempersoalkan tindakan regim TDM menyelamatkan Renong dan MAS, masing-masing dikuasai Halim Saad dan Tajuddin Ramli, kroni kepada Menteri Kewangan Daim Zainuddin atau lebih dilihat sebagai proksi TDM.

Kerajaan seperti terpaksa menyelamatkan MAS dan mengorbankan RM1.8 bilion kerana pengurusan genjot Tajuddin. Semua ini tidak dihiraukan tanpa mengira kos tambahan memperbaiki pengurusan.

Rakyat mahu tahu bagaimanakah pengurusan dan perbelanjaan Halim dan Tajuddin sewaktu menerajui dua korporat gergasi itu kerana berbilion ringgit wang negara telah dipergunakan dalam proses penyelamatan.

Sedangkan menurut Prof Jomo, kedua-duanya terus mempamerkan kehidupan mewah dengan pesawat jet peribadi, gedung dan mahligai dengan harta yang bertimbun di dalam dan luar negara, sedangkan dengan mudahnya melalui kuasa yang ada pada TDM, syarikat ini diselamatkan dengan menggunakan dana negara.

Di samping itu regim TDM juga dalam isu yang jelas sebagai kolusi dan nepotisme telah menggunakan lebih RM1 bilion wang PETRONAS untuk menyelamatkan Konsortium Perkapalan milik anaknya Mirzan Mahathir. Isu ini telah dibangkitkan oleh Berita Harian dan Utusan Malaysia suatu ketika dahulu.

Berikutan itu, Ketua Pengarang Berita Harian dan Ketua Pengarang Utusan Malaysia diminta meletakkan jawatan.

Sejak itu media milik BN dan media kroni TDM menjadi lesu dan hanya ghairah memuatkan sepenuhnya berita yang memuaskan selera ‘raja’nya.

Persoalan yang cuba dibangkitkan oleh Jomo ialah, bagaimana dengan kos sebenar, dan berapa keuntungan sebenar Mirzan, dan bagaimana syarikat kukuh tersebut mengalami kerugian besar semasa beliau mengendalikannnya? Bukan itu sahaja gejala kronisme yang ditonjolkan oleh TDM.

Sebelumnya PERWAJA, industri strategik besi keluli adalah merupakan keghairahan mega yang pertama yang menjadi saluran kleptokratisismenya. Ketika Jomo melaporkan, tanggungan hutang PERWAJA melebihi RM10 bilion ringgit dan kerugian membengkak setiap tahun.

Malahan badan audit bertauliah Price Waterhouse Coopers telah menyebut penyelewengan besar bekas pengurus PERWAJA, Eric Chia, dengan satu contoh penipuan iaitu pembayaran kepada sebuah syarikat yang tidak wujud di Hong Kong.

Fakta-fakta tersebut pernah diumumkan oleh Anwar Ibrahim selaku Menteri Kewangan di Parlimen akhir tahun 1996 dan kes ini menjadi antara agenda utama Biro Pencegah Rasuah. Malangnya Pengarah BPR yang beriltizam teguh untuk menyiasat kes itu segera diganti sedangkan pengarah yang baru terus diam menyepi kerana kebebasan tindakannya dikongkong oleh kuku besi.

Persoalan yang rakyat bangkitkan ialah mengapa perlu Eric Chia dilindungi? Walhal kerajaan terpaksa menanggung kerugian berbilion ringgit tanpa ada sebarang penyelesaian. Tidakkah wang kerajaan lenyap begitu sahaja, sedangkan dalam isu 1MDB yang menjadi serangan TDM dan konco-konconya, ia tidak melenyapkan wang kerajaan.

Ironinya dalam laporan Price Waterhouse Coopers TDM sendiri telah meluluskan kontrak dengan harga yang tinggi terus kepada Eric Chia tanpa melalui perbendaharaan atau Lembaga Pengarah. Rakyat tepi jalan seperti kita pastinya melihat gejala rasuah yang amat signifikan dalam kes ini.

Seperti Tajuddin, nama Halim Saad dikaitkan sebagai kroni Daim yang ditonjolkan dengan memperoleh pelbagai konsesi, kontrak dan pengswastaan sehingga menjadikan kumpulan Renong sebagai gergasi korporat negara.

Ketika itu (2001) kerajaan BN bersetuju mengambil alih syarikat Renong dengan bayaran awal lebih RM3 bilion dengan mengetahui kerugian syarikat tersebut melebihi RM7 bilion manakala tanggungan melebihi RM51 bilion ringgit. Tidakkah jelas bahawa terdapatnya gejala penyelewengan dana negara dan kleptokrasi.

Ia dimulakan kononnya sebagai syarikat UMNO, iaitu Hatibudi dengan kroni yang dipilih oleh Mahathir dan Daim sebagai pemegang amanah. Umno tidak pernah dimaklumkan dan laporan kewangan tidak pernah dikemukakan. Hatibudi melalui UEM diberikan pengswastaan dan konsesi membina Lebuhraya Utara Selatan (PLUS).

Kemudian rakyat lihat PLUS telah memohon kenaikan tol sejak 1996 tetapi ditolak oleh Kementerian Kewangan di bawah DS Anwar Ibrahim. Namun setelah DS Anwar disingkirkan dan sebaik TDM dan Daim menerajui Kementerian Kewangan, kadar tol melambung naik. Di manakah keprihatinan mereka ini terhadap keperitan rakyat.

Adakah ini alasan sebenarnya DS Anwar dipecat sebagai Timbalan PM, bukan sangat terbabitnya dengan kes sodomi?

Bayangkan beratnya rakyat apabila kenaikan tol meleret pula kepada kos sara hidup rakyat. Itu belum lagi penswastaan elektrik dan air yang diberikan kepada kroni-kroni TDM. Soalnya siapa yang mengaut keuntungan? Ke mana keuntungan itu disalurkan?

Kemudian kita lihat berbilion ringgit wang ‘bailout’ diambil daripada wang rakyat dan harta negara seperti KWSP dan PETRONAS untuk menyelamatkan korporat gergasi yang hanya menjadi proksi kepada kekayaan pemimpin tertinggi negara.

Sebagaimana yang dikatakan oleh Prof Jomo, alasan ‘bailout’ kononnya untuk menyelamatkan pekerja. Jika benar, mengapa tidak diamalkan secara telus? Jika benar lagi, mengapa pembaziran, rasuah dan penyelewengan pihak pengurusan dibiarkan? Alasan sebenar ialah kolusi atau kleptokrasi.

Apabila Anina bertanya kepada DKJ, “Bolehkah jelaskan bagaimana baki saham Realmild tersebut diserahkan kepada UMNO? DKJ menjawab, “For animal use only.”

Mungkin benarlah jawapan itu kerana TDM banyak membela ‘binatang’ yang perlu ditaburkan dedak. Itulah perjuangannya semasa dia berada dalam UMNO.

Sedihnya segala najis yang ditinggalkan dalam UMNO terpaksa dibersihkan oleh kepimpinan baru. Paradoksnya kepimpinan baru inilah yang dihina dan dicerca kerana najis itu dituduh sebagai najisnya.

Bertambah sedih lagi golongan yang buta dan tuli melihat bangunan itu yang salah, dan ketua arkitek baru yang cuba membaik pulih yang salah, sedangkan arkitek diktator sebelumnya menunggu masa untuk memusnahkan bangunan yang telah menjadi pelindung rakyat lebih 70 tahun.