MB Selangor Arah Semua Agensi Tidak Anjur Majlis Rasmi Di IDCC

Pusat Konvensyen Ideal (IDCC) Shah Alam mendakwa Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali telah mengarahkan semua agensi kerajaan negeri termasuk pihak berkuasa tempatan (PBT) agar tidak tidak mengadakan sebarang majlis rasmi di lokasi itu, menyebabkan kerugian besar kepada premis berkenaan.

Penasihat dan Pengarah syarikatnya, Lee Aik Chong berkata tindakan Mohamed Azmin terbukti menyekat aktiviti perniagaan IDCC melalui arahan dikeluarkannya selepas mempengerusikan Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 1 Jun 2016.

Katanya, walaupun arahan tersebut telah dibuat Mohamed Azmin hampir dua tahun lalu, namun perkara tersebut hanya diketuai olehnya selepas salah seorang pekerja IDCC menghantar salinan pekeliling berkenaan perkara itu kepadanya menerusi aplikasi WhatApps.

“Malangnya kita ada menteri besar di Selangor yang telah mengeluarkan memo yang cuba menyekat semua agensi kerajaan untuk tidak membuat sebarang program dan menggunakan pusat konvensyen ini.

“Justeru saya telah membuat satu laporan polis terhadap Menteri Besar bahawa beliau telah menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri besar untuk melakukan perkara sedemikian,” katanya dalam sidang media di Pengasus Hotel, Seksyen 15, Shah Alam, semalam.

Beliau percaya bahawa arahan Mohamed Azmin itu dibuat selepas pihak IDCC memfailkan tuntutan terhadap Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada 6 April berkaitan undang-undang kerajaan tempatan.

Tambah Lee, pihaknya akan memberi tempoh selama 14 hari kepada Mohamed Azmin untuk membuat permohonan maaf dan menarik balik arahan berkenaan, sekiranya tidak mahu berhadapan tindakan undang-undang daripada IDCC.

Katanya lagi, arahan menteri besar Selangor itu jelas menjejaskan periuk nasi kepada lebih 100 pekerja di premis berkenaan selepas IDCC tidak mencatatkan sebarang keuntungan sepanjang tempoh dua tahun kebelakangan ini.

“Beliau (Mohamed Azmin) perlu mengambil kira bahawa rakyat perlu bekerja, jadi di dalam bangunan ini saya ada lebih 100 pekerja, kita perlu cari makan dan disebabkan keputusannya kita mengalami masalah kewangan selama dua tahun malah kita tidak mampu membayar gaji dan bonus kepada para pekerja.

“Saya harap selepas kenyataan ini dibuat, kerajaan negeri patut menarik balik arahan (memo) yang telah dikeluarkan mereka, memohon maaf kepada syarikat kami dan bantu kami membangunkan semula bisnes kami.

“Jika tidak, dalam tempoh 14 hari kami memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan negeri.”

Mengulas mengenai penyewaan IDCC sebagai lokasi majlis rasmi Pakatan Harapan, Lee berkata bahawa urusan tersebut tidak pernah membabitkan Mohamed Azmin.