Pengurusan Kerajaan Negeri Tidak Cekap Punca Krisis Air Selangor, Kata Zaini Ujang

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (keTTHA) menafikan dakwaan bahawa krisis air di negeri Selangor berpunca daripada tindakan sabotaj pihak tertentu yang menutup paip utama sehingga menjejaskan bekalan sumber itu ke sebahagian besar kawasan di negeri ini.

Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Ir. Dr. Zaini Ujang berkata dakwaan yang tular di media sosial itu ternyata tidak benar, malahan tuduhan sama pernah dikeluarkan sekitar tahun 2013 dan 2014 untuk menyalahkan kerajaan persekutuan berkaitan krisis yang timbul.

Katanya, tindakan pihak tertentu sengaja mengeluarkan tuduhan itu dilihat sebagai cubaaan menyembunyikan ketidakcekapan kerajaan Selangor dalam menguruskan konsesi air negeri ini.

“Mengikut kapasiti reka bentuk, rizab margin simpanan air di Selangor pada tahun lalu adalah kosong peratus. Faktor ini dikenal pasti antara penyumbang utama masalah bekalan air di Selangor.

“Jika berlaku kerosakan loji, paip pecah atau kenaikan permintaan mendadak seperti di musim perayaan, kemungkinan kawasan tertentu di Selangor mengalami gangguan bekalan air adalah tinggi,” kata Dr Zaini melalui satu kenyataan media.

Dr Zaini sebelum ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa krisis air Selangor berpunca daripada margin simpanan air yang tidak mencukupi dan berada pada tahap kosong peratus.

Beliau turut mencadangkan beberapa langkah kepada kerajaan Selangor bagi mendepani kemungkinan krisis bekalan air pada masa akan datang.

“Selain itu, jalan penyelesaian adalah dengan mengurangkan kadar air hilang. Sebagai contoh, Selangor berada pada tahap 32 peratus berbanding sasaran nasional iaitu 25 peratus.

“Dalam pada itu, perlu juga dikurangkan penggunaan per kapita, sebagai contoh di Selangor penggunaannya adalah 234 liter per kapita sehari berbanding kadar nasional iaitu 209 liter per kapita sehari.”

Menurutnya lagi, jumlah kekerapan gangguan bekalan air adalah petunjuk utama untuk semua pihak mengukur tahap kecekapan perkhidmatan bekalan air.

“Sebagai contoh, Selangor mencatatkan jumlah gangguan tertinggi iaitu 259,537 gangguan pada 2016 berbanding Pulau Pinang 3,778 dan Melaka 2,267,” katanya.

Bagaimanapun Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menafikan kenyataan Dr Zaini sebelum ini dengan menegaskan bahawa semua empangan di negeri ini mencatatkan bekalan air mentah pada tahap 100 peratus, selain rizab simpanan air Selangor meningkat daripada tiga peratus kepada enam peratus.

“Beliau (Dr Zaini) kata kosong peratus. Buka mata jangan makan “dedak” banyak sangat.

“Sebagai pengawai kerajaan, buat apa bersikap macam orang politik. Kalau nak tengok, kita boleh bawa. Jangan buat fitnah,” katanya seperti dilapor SelangorKini, Sabtu lalu.